Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Schaken op een e-reader

Bijna iedere schaker heeft wel een schaak applicatie op zijn telefoon of tablet waarmee je schaakpartijen kunt analyseren. Vooral wanneer je het idee had de partij te kunnen winnen, het ergens hebt laten liggen of juist op zoek bent naar een miraculeuze ontsnapping kan stockfish je snel laten zien waar en hoe het anders had gemoeten.

Echter wanneer ik bijvoorbeeld langdurig naar een stelling wil kijken vind ik een telefoonscherm vermoeiend; bovendien kijk ik de hele dag al naar een scherm voor mijn werk.

Al jaren geleden had ik ontdekt dat een e-reader voor het lezen van schaakboeken minder vermoeiend voor de ogen is. Ik heb puzzelboeken in pdf formaat op mijn e-reader staan en kan moeiteloos tien minuten naar een diagram staren; net als een papieren boek. Voor diegenen die nooit een e-reader scherm hebben gebruikt: probeer het eens het is ècht wat anders dan een IPS scherm op je telefoon.
Verder gebruik in de e-reader ook als ik bijvoorbeeld naar een schaaktournooi ga (met overnachting) en ik heb geen zin om openingsboeken mee te zeulen.

e-reader pocketbook
Inkpad Color
e-reader pocketbook
InkPad 3

Nu had ik mijn e-reader al een tijdje, een Sony. Echter die was aan vervanging toe, en ik wordt wat ouder dus het scherm mocht van mij wel wat groter. Dus op zoek naar een nieuwe e-reader.

Nu heb je Kobo, Kindle, BooX of Pocketbook. Kobo en Kindle hebben beperkingen en geen micro-sd kaartslot. De BooX is een android tablet met een e-ink scherm en verbruikt relatief veel energie.
Na veel reviews gelezen te hebben kwam ik uit op de Pocketbook Inkpad 3 Color. Een scherm van 7.8 inch, die bovendien zo ongeveer alle formaten boeken slikt: pdf, djvu, epub, mobi, enzovoorts.
Nu heb ik deze e-reader al een paar maanden en ben erg erg tevreden over. Echter, wat zou het handig zijn als ik schaakpartijen zou kunnen naspelen; of mooier nog: zou kunnen invoeren en analyseren! Na wat zoekwerk kwam ik er achter dat één of andere Rus -toevallig voor de Pocketbook e-reader- een software pakket had geprogrammeerd, PBchess genaamd. Daarmee is het mogelijk een schaakdatabase aan te maken, pgn te importeren en exporteren, commentaar toe te voegen aan partijen en zelfs te trainen via internet. Het is gratis, behalve de online diensten; daar moet je dan een kleine 30 euro voor betalen, maar dat is eenmalig.

Zo heb ik altijd als ik op vakantie ga een flinke bibliotheek aan boeken bij me, een schaakbord en alle partijen van Kasparov, Nezhmetdinov, Morphy, Fischer en andere grootheden.

 

e-reader pbchess
Zomaar wat schaakboeken die erop staan.

Onderstaand wat screenshots van het scherm van de e-reader:

De software kun je downloaden op de volgende pagina: http://pbchess.vlasovsoft.net/en/

Wanneer je puzzels oplost dan krijg je steeds moeilijkere puzzels aangeboden. Ook kun je je score bekijken op de website van vlasovsoft:

http://pbchess.vlasovsoft.net/tactics/stats.php

Het ziet er allemaal nogal gedateerd uit, maar het werkt goed; en nadat je je hebt aangemeld kom je er tussen te staan met je gebruikersnaam.

Verder beschikt het schaakprogramma verschillende engines: Fruit, Galaung, Stockfish. Deze kun je gebruiken om je partij op tactische fouten te controleren; het zijn niet de meest recente engines, maar voor ons niveau heb je nog steeds grootmeestersterkte op zakformaat.
Dan nog even wat over de InkPad Color versus de Inkpad 3; ik heb beide e-readers. Ook mijn kinderen lezen veel boeken en ik heb een behoorlijke digitale bibliotheek. De kleuren op een e-reader zijn niet zo sprankelend als op een tablet. De screenshots die je hier ziet zijn voller van kleur dan wanneer ik een foto van het scherm zou maken. Maar de kleurenweergave is prima voor stripboeken (hele Suske en Wiske collectie, Asterix en Obelix) of Atlassen en andere naslagwerken. Echter voor het bekijken van foto’s is de resolutie en kleurweergave niet voldoende.
Een ander nadeel van deze e-readers (zowel de Inkpad 3 als de Inkpad color) zijn de wat trage schermwisselingen. Hoewel het went, merk ik dat wanneer ik op een tablet een pdf open dit een heel stuk responsiever is.

De PBchess software is ook verkrijgbaar voor de instapmodellen van Pocketbook. Dan ben je voor een kleine honderd euro klaar.