Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Emil Joseph Diemer

Emil Joseph Diemer zag het levenslicht in 1908 in het Duitse plaatsje Radolfzell (dichtbij de Bodensee, tegen de Zwitserse grens aan). Al vanaf jonge leeftijd was hij in de ban van het schaakspel, en hij staat nu vooral bekend als naamgever van het Blackmar-Diemer gambiet.
Echt vrolijk wordt je niet van deze man wanneer je zijn levensverhaal nader bekijkt. Hij werd in 1931 lid van de NSDAP en schreef schaakartikelen als correspondent voor het Derde Rijk. Hij was nogal fanatiek in het ondersteunen van de opvattingen van het Nazi-regime. En kon bovendien van zijn hobby zijn beroep maken door zijn positie binnen de NSDAP.
Na de 2e Wereldoorlog hield hij zich bezig met het ontcijferen van manuscripten van Nostradamus, en had de verwachting hiervoor een Nobel prijs te krijgen.
Verder kon hij later toch nog bij de Duitse schaakbond aansluiten, maar na beschuldigingen van Diemer dat prominenten van de Duitse Schaakbond homoseksueel zouden zijn, moest hij voor de Zwitserse bond gaan schaken.
Later heeft hij ook veel in Nederland gespeeld, zo is er ook een foto waarbij Hans Böhm tegen Diemer speelt.

Uiteindelijk mocht hij op doktersadvies niet meer schaken en is hij opgenomen in een inrichting, waar hij schuifelend en half blind zijn laatste levensdagen doorbracht.

Edward Winter over de schaakolympiade:

https://www.chesshistory.com/winter/extra/municholympiad.html

Hans Ree over Emil Joseph Diemer:

http://www.belkaplan.de/chess/bdg/diemer/diemer_biographie_en.html

Partijen van Diemer

Hoewel zijn levenswandel weinig sympathie zal opwekken, zijn de partijen van Diemer nooit saai. Hij heeft met zijn gambiet-stijl heel wat spelers binnen twintig zetten op de knieën gekregen. Hieronder staan wat miniatuurtjes zonder commentaar. We sluiten af met een remise van zijn hand, maar wel één van de meest spectaculaire remises in de schaakgeschiedenis.

 

De Evergreen van de remises: