Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

“Lucky” ET wint bloedstollende match tegen SMB: 4,5-3,5

Vrijdag 4 maart 2022 werd in ronde 4 van de SOS competitie de wedstrijd tussen Elster Toren en SMB 1 ingehaald. Voor de aanwezige Elsternaren leek het al vroeg een duel te worden om snel te vergeten. Nadat de kerkklok van Elst elf maal had geslagen gaven enkele nog strijdende Elsternaren nog een verrassende wending aan de avond..

Het eerste resultaat volgde tegen negenen. Teamcaptain John v G (bord 3) leek een open middenspel in te gaan. De dames werden afgeruild en hij bood zijn tegenstander remise aan. Het psychologische voordeel lag hiervoor bij John, omdat zijn tegenstander de dame nog niet terug geslagen had. Na een minuut of 10 rondkijken op de andere borden en een kort overleg met de Nijmeegse captain, besloot zijn tegenstander de remise aan te nemen: 0,5-0,5.

Stefán kwam na een kalme opening in een middenspel terecht. Hierin behaalde hij met de witte stukken niet het door hem gewenste voordeel en schijnbaar zag ook zijn tegenstander niet hoe deze een voordeeltje kon creëren. Of de mogelijkheden tot doorbreken er weldegelijk waren zullen we nooit weten. Want enkele minuten na de eerste remise werd ook de vrede aan bord 2 getekend: 1-1.

Met een enorme dosis wilskracht ging Niels ondertussen ook middenspel in. Net als de voorgaande pot tegen Zevenaar, ook nu met een materiele achterstand. Enkele pionnen werden een kwaliteit, de kwaliteit werd een toren en de stelling stortte vervolgens als een kaartenhuis in elkaar. Ditmaal leek een comeback, zoals een week geleden toch echt onmogelijk. De handdoek werd in de ring gegooid en de tussenstand was nu 1-2 in het voordeel van de bezoekers.

Harry speelde voor het eerst dit seizoen mee in de externe competitie. Met een zeer degelijke opening, zoals we ondertussen al van Harry gewend zijn in de interne wedstrijden, leek een stelling te ontstaan met kansen voor beide spelers. Maar met het bord nog vol stukken in het vroege middenspel bleek de stelling complex. Een fout zit in zo’n situatie in een klein hoekje en een foutieve Damezet leidde een riante uitgangspositie in voor de Nijmeegse bezoekers: 1-3.

Teamleider John v G had, zo bleek achteraf, rond dit tijdstip de nederlaag al ingecalculeerd. Met een verloren stelling aan bord 5 voor ondergetekende en onduidelijke stellingen aan de overige borden moest er iets wonderlijks gebeuren om deze avond nog te doen kantelen. En dat is precies wat er gebeurde..

Rob had aan bord 7 al heel vroeg een dreigende aanval opgezet op de, kort gerokeerde, koning van zijn tegenstander. Een zwaar vergiftigd paard op g4, in een stelling die aan die kant van het bord veel weg had van de zgn. fishingpooltrap, zorgde ervoor dat de hersenen van zijn tegenstander overuren moesten draaien om alles correct te blijven verdedigen. Het paard kon niet alleen niet geslagen worden maar hield bovendien het cruciale veld f2 onder druk. Nadat Rob een paard in het centrum, en zo ongeveer alle beschikbare tijd op zijn klok, had geofferd voor een winnende positie, ontstond weer hoop op een Elster resultaat: 2-3.

John R leek met een plusje uit de opening te komen en hield, op een voor mij onduidelijk moment een pluspion over. Deze werd in bedwang gehouden door zijn tegenstander. Het momentum lag ondertussen bij de Elsternaren waar Sjoerd (bord 1) en Martijn (bord 5) hun stellingen hadden omgebogen van respectievelijk potremise en zwaar verloren in twee gewonnen stellingen. Tot een remise aan bord 4 werd besloten: 2,5-3,5.

Na een tweetal enorme fouten in opening (ondergetekende zag spreekwoordelijke beren op de weg), leek mijn Nijmeegse opponent vakkundig korte metten te maken met mijn verdedigende stelling. Toch volgde er in het middenspel een foutje waarna de achterstand van twee pionnen naar één pion gebracht werd. Vreemd genoeg werd ook nog besloten tot het ruilen van een toren voor één van mijn overgebleven paarden. We kwamen uit in een heuse timescramble, waarin de inmiddels gewonnen stelling door mij verzilverd diende te worden. Na een schaakje werd een onreglementaire zet gespeeld. Er ontstond een kortstondige discussie waarna de tegenstander tot opgave besloot: 3,5-3,5.

Sjoerd was ondertussen bezig met het geven van een heuse masterclass in eindspelen. Een toren en drie pionnen vs een toren en vier pionnen (waaronder een dubbelpion). De dubbelpion van Sjoerd werd met nauwkeurig spel, zeer vakkundig omgezet in een vrijpion en deze was vol trots het pad naar promotie ingeslagen: 4,5-3,5.

Met dit resultaat komen we op 7 matchpunten uit 4 wedstrijden. Nog altijd ongeslagen, blijven we volop meedoen in de titelstrijd. Uiteraard telt dit resultaat alleen als we hieraan volgende week een vervolg kunnen geven in de thuiswedstrijd tegen Doetinchem. We zijn immers zo goed als onze laatste wedstrijd.

Martijn

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie