Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Dinsdagavond OSBO schaken in Ede

Tot mijn schrik zag ik dat John (JR) op de app had gezet dat er van mij een zinderend verslag werd verwacht van de OSBO schaakcompetitie wedstrijd tegen Ede. 7 borden in de gaten houden en dan tegelijkertijd ook nog mijn eigen bord ‘managen’, da’s een hele kluif. Gelukkig kreeg ik van John te horen dat dat niet nodig is als er maar een leuk verhaal op de site komt te staan welke recht doet aan de wedstrijd. Daar gaan we dan.

De verzamelplek ‘Onder de Toren’

Aangekomen zag ik Pieter al staan, een echter early bird. Maar wat was dat? Hij was op de fiets ipv de auto. Pieter heeft dan wel een ‘snelle’ fiets echter binnen een half uur naar Ede rijden is toch wel een uitdaging laat staan met 2 achterop en een persoon op het stuur. Gelukkig was Wiely met de auto en kon Pieter zijn fiets toch laten staan.

De rit ernaar toe

Dat was toch wel een hele speciale rit. Dit keer mocht uw verslaggever genieten van de stuur en navigatie kunsten van John (JR). Dat was absoluut genieten geblazen. Het bleek dat John niet zo bekend is met Ede en omstreken en daarom de navigatie al had aanstaan op standje Ede. Mooi dacht ik, dat wordt een relaxed ritje Echter de eerste afslag (links ipv rechts) was al meteen verrassend en de tweede was nog verrassender. En John bleef ons maar verrassen aangezien hij zich vasthield aan zijn navigatie ‘JohnJohn’. Naarmate we verder de binnenlanden van Valburg, Heteren en Zetten in reden bekroop ons toch het gevoel dat de ‘zoek snelweg’ functie was uitgezet en daarvoor in de plaats de ‘zoek veerpont’ was gekomen. Gelukkig konden we met zijn drieën John op tijd  overtuigen niet linksaf parallel aan de Linge richting Zetten te rijden om bij de veerpont naar Wageningen te eindigen. We gingen rechtdoor! Op een gegeven moment zagen we zowaar de snelweg parallel aan onze rijweg verschijnen. Onze hoop om op tijd te verschijnen aan de aftrap begon weer een paar procenten te stijgen. Helaas gingen we onder de snelweg door ipv erop. Er werd nog geopperd om via het weiland de snelweg te nemen maar helaas vond John dit niet zo’n goed idee.  Onderweg begon John steeds sneller over de B en C wegen te rijden, moest echter regelmatig vol in de ankers vanwege een batterij aan verkeersdrempels. (Waarschijnlijk zijn deze er gekomen vanwege meerdere gelijksoortige ritten in het verleden door ‘schakers’ uit Elst met grote haast en navigatie op standje ‘veerpont’). Uiteindelijk kwamen we in Heteren aan bij een rotonde. Hier kwam de vraag van John ‘links of rechtdoor’. Rob, klein advies van een bord 8 schaker, als we onder de snelweg doorgaan en er steeds verder van weg rijden is het niet verstandig om rechtdoor te roepen ?  Aangezien de navigatie ook rechtdoor aangaf gingen we dus rechtdoor. Waarschijnlijk waren we bij de veerpont van Opheusden uitgekomen als we niet na 300 meter toch maar waren omgekeerd om uiteindelijk, na vele omwegen, op de snelweg terecht te komen.  Eenmaal op de snelweg was John (en JohnJohn) helemaal in zijn element en kwamen we uiteindelijk maar 5 minuutjes later dan gepland.

De wedstrijdborden

Bord 1: Sjoerd

De tegenstander van Sjoerd begon met een niet zo vaak gespeelde gambiet.  Sjoerd werd daar toch wel een beetje door verrast en moest in de diepste diepten van zijn geheugen zoeken hoe dit spel te spelen. Afijn, je begrijpt het al….Sjoerd vond de handleiding. Sjoerd speelde het spel waarbij de tegenstander langzaam aan het voordeel uit zijn handen zag glippen en na de lange rokade in een spel situatie terecht kwam waar hij niet meer uitkwam en opgaf.

Oftewel, de tegenstander werd geSjoerd, kat in het bakkie!!

Tussenstand 1-0

Bord 2: John (vG)

Bij John heeft uw reporter van de avond altijd het idee dat alles voormekaar komt ? Zeg maar een dikvoormekaar show.  Hij staat meestal als eerste op van zijn bord (behalve Zevenaar??) en loopt dan rond van ’’t komt goed jongens’ houding. Althans, dat gevoel geeft hij uw reporter van de avond waardoor ik zelf ook het gevoel krijg dat het goedkomt met het team. Wederom kat in het bakkie.

Tussenstand 2-0

Bord 6: Pieter

Pieter ‘zal ik mijn auto even halen dan’ oogt relaxed en is relaxed, ook achter het bord. Helaas heb ik de pot niet kunnen volgen echter werd de stand door Pieter relaxed naar 3-0 getild.

Bord 8: Niels

De schrijver van dit verhaal had zich ten doel gesteld om voorbereid aan de start te komen en had besloten om met de Karo-Kahn verdediging te spelen na het inlezen van de mogelijkheden zodat er een bordopstelling kwam waarmee zwart vooruit kon. Helaas kwam er na de kleine rokade van beide spelers toch de druk vol op mijn pion structuur te komen dmv zijn paard, 2 lopers en zijn koningin. Duidelijk een licht voordeel voor wit waarbij zwart alle zeilen moest bijzetten. Na het bijzetten van alle zeilen bleef er uiteindelijk een opstelling waarbij langzaam aan het voordeel overhevelde naar zwart. Na het afruilen van de witte lopers, koningin en toren bleef er een pionnen structuur over waar het paard van zwart, laten we deze ‘black beauty’ noemen, duidelijk in het voordeel was tov de witte loper. Na voorbereidend werk was het duidelijk dat zwart aan de verliezende hand was. Zijn pionnen structuur op rechts kon niet worden verdedigd zonder zijn Koning en loper (verkeerde kleur).  Helaas, helaas, helaas. Iets te overenthousiast ging zwart op pad met ‘black beauty’ vergetende dat hij toch echt even zijn koning een stapje terug moest zetten. Resultaat: verlies.

Dat was balen. Zoals Pieter juist verwoordde: Je had hem bij de ballen, je vergat alleen te knijpen.

Pieter, wees gerust, er komt een tijd dat ik ook ga knijpen. (Misschien de eerst volgende partij tegen jou?)

Tussenstand 3-1

Bord 3: John (R)

John is een ‘steady player’ die een bepaalde gezelligheid over het schaakbord uitstraalt. Taai als het moet gezellig als het kan. Echter de tegenstander bleek ook een taaie te zijn, kwam met een extra pion voor, maar raakte in tijdnood. Uiteindelijk kon John de partij naar remise leiden (zonder navigatie).

Tussentand 3.5 -1.5

Bord 4: Wiely

De ongeslagen OSBO seizoen 2021-2022 schaker is weer terug op aarde!! 100% is 80% geworden, wat ook nog een prima score is natuurlijk. Helaas geen ronkende verhalen van de reporter over dit onfortuin.

Tussenstand 3.5-2.5

Met nog twee borden aan de gang begon de spanning weer aardig op te lopen. Zal Elst het deze keer weer redden of wordt Ede het Waterloo?

Bord 5 : Martijn

Na een zwaai van arm, hand en boekje van Martijn kwam uw reporter aan bij bord 5 om het schrijven over te nemen. Wat bleek, Martijn was in tijdsnood waarbij er ook nog een onvoordelige stelling op het bord stond. Na het opschrijven van enkele zetten bleek de tegenstander een cruciale fout te maken door een ‘lok’pion te nemen met zijn koningin waardoor Martijn zijn koningin in stelling kon brengen om de onbeschermde koning van de tegenstander eeuwig schaak te zetten. Remise!! Top gedaan Martijn en hele belangrijke puntjes!!

Tussenstand 4-3

De spanning is afgenomen, er kon niet meer verloren worden, hoogstens gelijkgespeeld worden.

Bord 7 : ‘Timeisonmyside’ Rob

De tegenstander van Rob bleek die avond een ‘afruil’ speler te zijn en al gauw werd het een na het ander stuk van het bord geslagen door beide partijen. Uiteindelijk bleef er een stelling over met een aantal pionnen, 2 torens een paard en een loper. Rob begon geleidelijk de druk op te voeren richting de zwarte koning. Helaas was zijn pionnen structuur lichtelijk uiteengeslagen waardoor er volgens meerdere meningen een licht voordeel voor zwart op het bord stond. Volgens Rob leek dat dan wel zo maar was dit niet toch echt niet zo ? Afijn, Rob zette de druk erop en begon met zijn pion op de b lijn zo ver op te rukken dat zwart toch wel lichtelijk ongerust begon te worden.  De reporter van de avond werd door Martijn weggerukt van bord 7 waardoor helaas een deel van de partij niet kan worden gerapporteerd. Nadat Martijn op bord 7 remise had afgedwongen en uw reporter van de avond zijn focus weer op bord 7 had bleek dat Rob heel veel tijd had verbruikt maar ‘zoals gebruikelijk de laatste tijd’ zich in een zeer gunstige stelling had gemanoeuvreerd. Wegens tijdsdruk werd er uiteindelijk met remise afgesloten.

De eindstand

Eindstand: 4.5 – 3.5

Een echte team overwinning en nog twee te gaan!!

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie